sâmbătă, 6 februarie 2010

Despre Dinamo, anii 2000-2010


Te vom iubi mereu, Catalin!

Sezonul 2000-2001 a fost, poate, cel mai greu din istoria clubului din Soseaua Stefan cel Mare. Dupa eliminarea prematura din primul tur preliminar al Ligii Campionilor, cu Polonia Varsovia, 3-4 la Bucuresti si 1-3 la Plock, dinamovistii au ramas fara Unicul Capitan Catalin Haldan, decedat intr-un meci amical la Oltenita. 5 octombrie 2000 a fost o zi trista pentru Dinamo Bucuresti, club ramas fara unul dintre cei mai reprezentativi fotbalisti, iubit de jucatori, antrenori, conducatori, suporteri si toti apropiatii gruparii din Soseaua Stefan cel Mare. Cum un necaz nu vine niciodata singur, disparitia prematura a lui Catalin Haldan a fost urmata de alta veste care a zdruncinat clubul: Florentin Petre este purtator al virusului hepatic C. In aceste conditii, antrenorii Cornel Dinu, Cornel Talnar si Gheorghe Nitu au avut o misiune extrem de delicata, reusind intr-o oarecare masura sa ridice moralul propriilor jucatori si sa tina pasul cu Steaua. Dupa meciuri foarte bune, dar si jocuri modeste, care au culminat cu acel 4-5 cu Foresta pe teren propriu, dupa ce Dinamo a condus pana in final cu 4-0, ros-albii au ocupat locul 2 la finalul campionatului si au adus in vitrina clubului, pentru a doua oara consecutiv, Cupa Romaniei. Nu-i mai putin adevarat ca pana la finala cu Rocar (4-2, goluri Marius Niculae – 2 si Adrian Mihalcea – 2), Dinamo a mai disputat pana in ultimul act al competiţiei inca doua “finale“: cu Universitatea Craiova (3-2 in “optimi“) si cu Rapid (2-1 in sferturile de finala). Ceea ce spune totul despre o performanta cu adevarat remarcabila in conditiile amintite mai sus.

Al 16-lea titlu

Inceput cu o noua dezamagire provocata de traseul scurt din Cupa UEFA, anul competitional 2001-2002 a adus totusi bucurie in sufletul suporterilor dinamovisti din toata tara. "Cainii" si-au pus din nou la gat medaliile de campioni nationali, la capatul unui razboi decis in ultimele 90 de minute ale campionatului. A fost, mai intai, un mars triumfal spre titlu, cu victorii in fata rivalelor Steaua si Rapid, cu un avans considerabil de puncte pana in etapa a 19-a. Trei remize consecutive pe teren propriu au fost suficiente pentru a-i aduce pe elevii lui Ion Marin de la extaz la agonie. Pana la urma, Craiova a facut dreptate, a invins FC National in ultima etapa, iar Dinamo a castigat al 16-lea titlu, finalul sezonului gasindu-l si pe Cornel Dinu pe banca. Din pacate, Cupa Romaniei a revenit Rapidului.

Doar Cupa Romaniei


Dar...Istoria s-a repetat. Nici o echipa din Romania nu a reusit, dupa 2000 incoace, sa castige campionatul de doua ori la rand. Sa realizeze "dubla", cum se spune in termeni fotbalistici. Cu patru antrenori pe banca tehnica (Ion Moldovan, Florin Marin, Cornel Dinu si Ioan Andone), Dinamo a terminat campionatul pe locul 6, departe de asteptarile suporterilor. Sezonul 2002-2003 a fost salvat de castigarea Cupei Romaniei, intr-o finala cu FC National decisa de un eurogol semnat de Iulian Tames. Si-atat! Despre meciurile cu FC Bruges, din vara lui 2002, pentru tururile preliminare ale Champions League, nu are sens sa amintim decat scorurile: 1-3 la Bruges, 0-1 la Bucuresti.

Cu gandul la primavara europeana



Sezonul 2003-2004 a inceput mai intai cu aventura pe continent. In Cupa UEFA, trupa lui Andone a fost foarte aproape de primavara europeana. Dupa ce au trecut mai intai de letonii de la Metalurgs Liepajas, "cainii" au zdruncinat Europa fotbalistica, eliminand Sahtiorul marelui Ahmetov: 2-0 la Bucuresti si 3-2 la Donetk. Aventura s-a incheiat dramatic in fata rusilor de la Spartak Moscova. Dupa 0-4 in deplasare, ros-albii au fost la cateva minute de a rasturna o situatie ce parea imposibila la un moment dat. In Stefan cel Mare a ramas doar 3-1.


Event 2004


Plecata teoretic cu sansa a treia, dupa Rapid si Steaua, Dinamo a castigat totul pe plan intern: campionat, Cupa Romaniei, titlul de golgeter prin Ionel Danciulescu si toate superlativele presei. Cu un antrenor caruia i s-a dat incredere (Ioan Andone), "cainii rosii" si-au adjudecat al 17-lea titlu de campioni din istoria clubului cu o etapa inainte de final in fata rivalei de-o viata, Steaua. Evolutia spectaculoasa din tur si jocul pragmatic din partea a doua a campionatului, unitatea la nivelul vestiarului, un atac letal (Danciulescu si Niculescu au marcat impreuna 37 de goluri), un mijloc creativ, un sistem defensiv tot mai sigur de la o etapa la alta si portari cu interventii providentiale, iata cheia succesului lui Dinamo.
Finalul sezonului a fost magnific. In fata echipei Otelul Galati, participanta in Cupa UEFA, Dinamo a castigat si Cupa Romaniei, declansand fiesta in Stefan cel Mare.

A fost anul "cainilor"!

Sursa: http://www.fcdinamo.ro/web/guest/istoric/-/journal_content/56_INSTANCE_8Lmc/10128/18448

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu