vineri, 5 februarie 2010

Despre Dinamo, anii 1991-2000

Din nou in Cupa UEFA

Editia '91-'92 a Cupei UEFA ne arunca in bratele altui team lusitan, Sporting Lisabona (cu Figo, Balakov, Cadete, Careca, Iordanov): 0-1 si 2-0. Ne-am razbunat, asadar! La noi au venit Moga, Mihali, Kadar, Gerstenmajer, D. Munteanu, Demollari. In turul urmator, insa, iarasi ne elimina genovezii. Dupa Sampdoria, acum Genoa 1893: 1-3 si 2-2. Genoa ii avea pe Branco, Eranio, Aguilera si Skuhravy.

Un titlu fara infrangere


1992 aduce in "gradina" lui Dinamo cel de-al 14-lea titlu! A fost un mars triumfal, cu 34 de etape fara infrangere! Antrenori: Halagian, Hizo si Cheran. Director tehnic: olandezul Rinus Israel. Din acel an, alb-rosii nu au mai revenit ca lideri ai primei divizii. Asteptam, insa, viitorul! In plan extern, editia 1992-1993 a CCE ne ofera un adversar de-acum traditional in cupele europene: Kuusysi Lahti: 0-1 si 2-0. In turul secund intalnim o alta echipa de faima: Olympique Marseille, cu Barthez, Boli, Dechamps, Desailly si croatul Alan Boksici. Dupa 0-0 acasa, ratam calificarea la Marseiile: 0-2.

Ani de cautari, ani de reconstructie


Anii urmatori ne trimit doar in Cupa UEFA, insa fara rezultate deosebite, in '94, '95, '96 parasim competitia din primul "foc", in fata unor echipe bune, dar nu celebre: Cagliari, Trabzonspor, Levski Sofia. Dintre jucatorii mai noi veniti, ii amintim pe Tene, Grozavu, Cr. Puscas, Constantinovici, Viorel Moldovan, M. Ivan, Coporan, R. Niculescu, iar mai apoi sarbul Ciula, Danciulescu, I. Chirita, Mohora. Langa internationalii de tineret Contra, Fl. Petre, Haldan si langa Prunea au venit Batranu, Cotora, Macavei, Talvan, Mihalcea. Iar, de curand, lotul s-a intarit cu Preda, Calin, Ciobotariu, Neagoe, Dobre, Serban, Kirita, care s-au alaturat celor doi Daniel - Florea si Rednic - sositi in '97. Antrenori, in ultimii ani, s-au perindat cam multi in doar doi-trei ani: I. Moldovan, R. Vlad, M. Bondrea, C. Talnar, V. Hizo. Finalul stagiunii '97-'98 a gasit echipa condusa de Cornel Dinu, presedintele C.S. Dinamo Bucuresti.

In perioada la care ne-am referit in final, Romania a jucat la World Cup-ul american '94, cativa dinamovisti aflandu-se in lot Prunea, Mihali, Cheregi, Selymesi, D. Munteanu, Kadar, Gersenmejer. Pentru Coupe de Monde '98, din Franta, datorita faptului ca echipa se afla in reconstructie, dinamovistii n-au prea fost solicitati de Iordanescu.


Echipa tuturor

Fireste, se cuvine subliniat un aspect important in istoria fotbalului dinamovist, anume infiintarea, in 1994, a Asociatiei Fotbal Club Dinamo Bucuresti, ca persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, in sensul Legii nr. 21/1924. Si, ramanand in sfera organizarii, sa consemnam faptul ca activitatea Consiliului de Administratie al A.F.C. Dinamo Bucuresti a marcat noi valente profesionale in materie de management, marketing si comunicare, incepand din primavara anului 1999, mai exact de la alegerea domnului Nicolae Badea in functia de presedinte al C.A. De altfel, din acel moment au fost demarate programe de marketing, imagine si comunicare. Totodata, au prins contur obiective majore, precum modernizarea si extinderea capacitatii bazei sportive, a stadionului, instalarea nocturnei, tabelei de marcaj, proiecte autonome privind terenurile de joc (iarba, zgura).

Indiscutabil, un punct forte al activitatii l-a constituit organizarea Centrului de Copii si Juniori Dinamo, transformarea acestuia intr-o veritabila scoala de fotbal, cu tot ceea ce este necesar pentru functionarea ei in cele mai bune conditii. Conceptul coerent propus si aprobat de Consiliul de Administratie cuprinde si Programul de publicitate out-door, organizarea de fun club-uri si deschiderea magazinelor "Pro Dinamo".

A 15-a oara, Dinamo e campioana!


Revenind la viata propriu-zisa a echipei de fotbal, nu puteam sa nu remarcam faptul ca revigorarea fotbalului dinamovist s-a produs in ultimele doua editii de campionat. Mai intai, editia 1998-1999, cand echipa a devenit vicecampioana a Romaniei, dupa ce a dominat multa vreme competitia nationala nr. 1 de o maniera entuziasmanta, gratie rezultatelor si, mai ales, gratie jocului, spiritului ofensiv si mentalitatii de invingator. Evident, toate acestea au fost promovate cu ardoare, tenacitate si maiestrie de Cornel Dinu. Apoi, editia 1999-2000, la finele careia dinamovistii au devenit campioni ai Romaniei, pentru a 15-a oara, cu Mister la "pupitru", reusind sa cucereasca si Cupa Romaniei (2-0 cu "U" Craiova), realizand astfel eventul. Printre fotbalistii achizitionati in aceste ultime doua campionate s-au aflat, in primul rand, Lupescu, Vladoiu , Vali Nastase, Mihali, marocanul Khalid Fouhami, Preda, Iftodi, Mutu, Ionel Gane. Lor li s-au adaugat, spre exemplu, Buta, Cernat, Mara, Cr. Vlad, Cl. Dragan si, mai ales, Marius Niculae. Trei dintre campioni - Lupescu, Fl. Petre, Haldan - au facut parte din lotul Romaniei, autoarea frumoasei performante de calificare in sferturile de finala ale Campionatului European 2000. Evident, cel putin alti 3-4 dinamovisti ar fi meritat sa fie prezenti la turneul final al C.E. gazduit de Belgia si Olanda, anume Preda, Nastase, Mihalcea, Niculae

Sursa: http://www.fcdinamo.ro/web/guest/istoric/-/journal_content/56_INSTANCE_8Lmc/10128/18443

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu