vineri, 5 februarie 2010

Despre Dinamo, anii 1981-1990

Al 10-lea titlu, golul lui Talnar de la Praga…

Al 10-lea titlu national este obtinut in 1982, cand Dinamo cucereste si Cupa Romaniei, dupa un 3-2 cu FC Baia Mare. Printre alb-rosii ii gasim, mai noi, si pe Moraru, Vaetus, L. Moldovan. Antrenori: V. Stanescu si Nicusor. Dupa cinci ani de absenta, Dinamo revine in CCE si intalneste (si elimina) pe Vaaleregen Oslo. In etapa urmatoare a C1, un adversar greu: team-ul lui Vizek si Nehoda, Dukla Praga. Invingem acasa cu 2-0 si ne calificam la Praga cu ... 1-2 (Talnar inscrie in ... prelungiri!) Si, iata, asa ajungem la Aston Villa, clubul lui Bremmer, Cowans, Withe, Shaw si Morley! Scoruri: 0-2 si 2-4. In toamna lui '82 a venit Al. Nicolae. Anul viitor aduce al 11-lea titlu pentru dinamovisti, cu Nicusor, antrenor principal, si Cornel Dinu, jucator-antrenor. Lotul a fost completat cu Sertov, I. Moldovan, Movila.

Retragerea lui Cornel Dinu

Vara lui 1983 aduce la Dinamo alte nume noi: Andone, Rednic, Nemteanu, Iamandi. Editia '83-'84 incepea - la 27 august 1983 - cu un eveniment emotionant: retragerea din activitatea competitionala a maestrului emerit al sportului, jucatorul de exceptie Cornel Dinu, aparator de nadejde al lui Dinamo si al nationalei, cu un palmares foarte bogat: 6 titluri nationale, doua Cupe ale Romaniei, 454 prezente in Divizia A, toate cu Dinamo (jucand aproape doua decenii sub aceleasi culori), 75 de prezente in echipa Nationala. El va trece pe banca tehnica.

Am fost prima echipa romaneasca in semifinalele CCE

Toamna acelui an avea sa reprezinte un salt valoros in arena internationala. Astfel "campania CCE" incepe cu finlandezii de la Kuusysi Lahti (1-0 si 3-0). Turul II ne aduce in fata campioana en-titre a cluburilor europene, Hamburger SV, team-ul lui Stein, Kaltz si Magath. La Bucuresti: scor de forfait, cu Augustin, Multescu si Orac punctand sec (3-0). Returul este unul " de foc" si Talnar aduce calificarea, dupa el mai inscriind si Multescu (2-3). Pentru a accede in semifinalele CCE, Dinamo va trece de o alta echipa de marca a vremii: Dinamo Minsk, cu Aleinikov, Zigmanatovici si Gurinovici. A fost 1-1 la Tbilisi (Rednic a egalat in minutul 87!) si 1-0 la Bucuresti (autor Augustin). La noi a aparut Turcu. Dupa o prestatie excelenta pe "Anfield Park", 0-1 cu FC Liverpool, unde jucau cunoscutii Souness, Dalglish si Ian Rush (Lee inscrisese in min.26, insa, in min. 19, Augustin a trimis balonul in bara!), vine returul ce ne-a facut sa visam "marea finala". N-a fost sa fie: inscrie Rush in min 1 1, dar egaleaza Orac in min. 39, dintr-o impecabila lovitura libera. Sperantele de calificare in finala CCE renascusera, insa Rush nu iarta si ... 1-2. Acea minunata primavara 1984 va continua cu cistigarea celui de-al treilea titlu national consecutiv si, totodata, a Cupei, cu Nicusor si C. Dinu pe banca tehnica. "11"-le de baza a fost unul de-a dreptul remarcabil, in care, se zicea, jucatorii puteau evolua chiar si cu ... ochii inchisi, asa de bine stiau jocul. Sa-i reamintim: Moraru - Rednic, Al. Nicolae (Andone), I. Marin, Stanescu - Dragnea, Augustin, Multescu, Custov - Talnar, Orac. Mai venisera si V. Radu, G. Moldovan, Nemteanu, Baicea.

Prelungirile cu Bordeaux

In turul I al C1, in toamna lui '84 (anul calificarii Romaniei la Euro '84, cu multi dinamovisti in lot: Moraru, Rednic, Andone, Nicolae, Augustin, Custov, Dragnea, Multescu, D. Georgescu, Vaetus, cu o solida contributie la calificare). Dinamo intalneste pe Omonia Nicosia: 4-1 si 1-2. Au aparut Tulba si Suciu. Apoi vine eliminarea de catre Bordeaux, clubul lui Tigana, Giresse, Lacombe si Battiston, dupa o "dubla" la limita: 0-1 si 1-1 (in prelungiri, la Bucuresti). Pierdem titlul in anul urmator si jucam, deci, in Cupa UEFA. Suntem eliminati, surprinzator, din primul tur, din cauza golului inscris in deplasare: 2-1 si 0-1 cu Vardar Skopjie, echipa lui Pancev si Ringov. Antrenori: C. Cernaianu si Fl. Cheran.

Mai buni decat Barcelona

Editia '85-'86 ne coboara pe locul 4, dar ne urca in Cupa Romaniei, pe care o cucerim in fata campioanei intercluburi din Europa: Steaua! Scor: 1-0 (gol Damaschin). La Dinamo, in ultimii doi ani, au venit Toma, Ivan, Francu, S. Raducanu, Mihaescu, Prunea, Topolinschi, D. Sava, Mitici, Jercalau, Raducioiu, Lupescu.

Dupa 18 ani, in toamna lui '86, Dinamo se va alinia din nou la startul Cupei Cupelor, adversarul fiind de ... neuitat: 17 Nentori Tirana, care ne elimina cu 0-0 si 1-2!! In '87, revenim pe locul secund si ajungem "doar" finalisti in Cupa: 0-1 cu Steaua. In acel campionat au venit Mateut, Camataru, Lupu. La finele editiei, Camataru castiga "Gheata de aur" (44 goluri). Toamna ne poarta prin ... C 2 si ratam chiar turul I: 0-1 si 0-2 cu Mechelen (Malines), unde jucau Koeman, Den Boer, Ohana. In acea toamna venisera, in Sos. Stefan cel Mare, Balaci si Timis.

Incercari peste incercari, dar ajungem in semifinalele Cupei Cupelor

Aniversarea clubului Dinamo la jubileul de 40 de ani de existenta, in 1988, gaseste echipa de fotbal pe locul secund, iar finala Cupei este pierduta la masa verde, mai exact in cabinetele CC al PCR, dupa finala de pomina Steaua - Dinamo 1-1. Dupa 1990, Steaua a renuntat la Cupa. In mod logic, aceasta i s-ar cuveni lui Dinamo. Editia respectiva a oferit si cateva noutati in lot: Stelea, M. Stoica, Cr. Sava, Sabou, Vaiscovici. Si, iar, in Cupa Cupelor, in septembrie '88. Eliminam, din nou, pe finlandezii din Lahti, cu scoruri identice (3-0). Urmeaza la rand eliminarea scotienilor de la Dundee United: 1-0 in deplasare (Mateut, gol in min. 90!) si 1-1 acasa (iarasi Mateut). In schimb, ratam calificarea in semifinalele C2, dupa 1-1 si 0-0 cu valoroasa Sampdoria Genova (a contat golul lui Vialli de la Bucuresti, in minutul 90!). La italieni evoluau Mancini, Vialli, Cerezo, Victor, Pagliuca). In acel an venise (regretatul) Misa Klein. In '89, Dinamo termina pe locul 2, inscriind 130 de goluri, dob orand recordul stabilit de UTA in 1947-1948 (cu 128 goluri). Pierdem si Cupa: 0-1 cu acelasi rival, Steaua. Mateut devine ... "Gheata de aur" (cu 43 goluri). In lot s-au gasit si Viscreanu, B. Bucur, Sabou, Dochia, A. Matei, Nicoara. Antrenori: M.Lucescu si Fl. Cheran. Toamna lui '89 incepe pentru alb-rosii cu noii veniti Daniel Timofte, Cezar Zamfir si Arpad Meszaros. In Cupa Cupelor intalnim, iarasi, pe albanezi, de asta data, insa, pe Dinamo Tirana: 0-1 si 2-0. Mergem mai departe si jucam impotriva campioanei Greciei, Panathinaikos (cu Saravakos, Samaras si Vlahos): 2-0 si 6-1! In continuare, jucam cu Partizan Belgrad, echipa lui Spasici, Jorovski, Mijatovici si Pantici, pe care o eliminam: 2-1 si 2-0. Dupa sase ani, Dinamo evolueaza intr-o noua semifinala continentala (Cupa Cupelor) si, din nou, rateaza marea finala, acum invingatorul numindu-se Anderlecht Bruxelles, 0-1 si 0-1 (la belgieni evoluand Wouters, Andersen, Gudjohsen, De Grzse, Nillis, Oliveira, Grun. Atunci, la noi, a aparut si Dobos.

Event in '90


In vara lui '90, Dinamo - cu Lucescu antrenor - cucereste un nou titlu national. Tot atunci, echipa invinge in finala Cupei pe Steaua, cu 6-4.

Gol Florin Raducioiu in Dinamo - Steaua 6-4 (1990)

Dupa Mexic '70 cu multi dinamovisti in nationala Romaniei, iata, in Mondialul italian '90. Tricolorii au beneficiat pentru calificare de Stelea, Rednic, Andone, Klein, Sabau, Lupescu, Lupu, D. Timofte, Mateut, Raducioiu, Camataru, Vaiscovici. Urmeaza o noua toamna in CCE: al 13-lea start in C1 incepe cu irlandezii de la St. Patrick's Athletic Dublin, eliminati cu 4-0 si 1-1. Noutati in lot: Eduard, Cheregi, Marcu, Selymesi, C. Pana, M. Pana, Fulga. Turul 2 ne blocheaza: 0-0 si 0-4 cu FC Porto, unde jucau Baia, Branco, Couto, Madjer, Kostadinov. In campionatul intern, in '91, Dinamo se opreste la treapta a treia a podiumului. Antrenori: Fl. Halagian si I. Marin. Au mai venit M. Savu, T. Cristea, Miriuta, Scanteie, Atomulesei.




Sursa: http://www.fcdinamo.ro/web/guest/istoric/-/journal_content/56_INSTANCE_8Lmc/10128/18438

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu